HTML

Archívum

Google PageRank

A kártya használat alapjai

2010.04.22. 22:46 fabos-net

A bankkártya használat leggyakoribb módjai

 avagy mire figyeljünk bankkártya használatkor?

- vásárlás üzletekben,
- készpénzfelvétel bankjegykiadó automatákból(azaz ATM-ekből),
- bankszámlaegyenleg lekérdezése,
- egyéb (például befizetés bankszámlára ATM-en keresztül, vásárlás az interneten stb.)

Vigyázzunk a kártyás vásárlás előre nem tervezett vásárlásokra is ösztönöz.
           
Vevőként kényelmes fizetési alternatívát jelent, a csak készpénz fizetéshez képest.
      
A hitelkártya-birtokosok külön kört, méghozzá igen fizetőképes kört képeznek, ez a csak készpénzzel fizető körrel össze sem hasonlítható! A bankkártya elfogadással a kereskedő ezt a kört is megkapja,
      
Biztosabb, mint a készpénz (azt hamisíthatják, a kártyával fizetetünk nincs visszajáró)
      
Elég kevesebb készpénzt tartania magánál,, pénzátváltási jutalék így kevesebb,
      
A vásárlás az egyetlen ingyenes tranzakció a bankkártyákkal, így vonzó ez a lehetőség, mint a kártya más fajta használata.
      
Az ilyen üzletek molyabbak, minta kártyát el nem fogadók. érezheti a vevő,
      
A  bankkártyás hűségprogramhoz való csatlakozással a egyéb előnyhöz juthatunk.

Minden bankkártyán szerepel, hogy a kártya az őt kibocsátó bank tulajdonát képezi, így a kártyatulajdonos mindig a bank.

Az ügyfélre a magyar nyelvben a kártyabirtokos kifejezést használjuk.

 

A bankkártya használat hasznos információi

 

Amit a bankkártya használat érdekében feltétlenül tudni kell az esetleges kellemetlenségek megelőzése érdekében:

Ne engedje, hogy a kártya fizetéskor kikerüljön a látóköréből. Így megakadályozhatja, hogy a kártya adatait esetleg lemásolják.

Fizetéskor útlevelét vagy személyi igazolványát is elkérhetik. Ez az Ön biztonságát szolgálja, mivel az elfogadóhely így ellenőrzi, hogy a kártyát a jogos birtokosa használja-e.

Bankkártyáját különös gondossággal, rendkívüli értékként kezelje. Átvételkor ellenőrizze, hogy az Ön nevére szól-e, és kérjük, azonnal írja alá, hiszen egy esetleges illetéktelen használat bizonyítási eljárása során az aláírásnak fontos szerepe lehet.

Kártyáját soha ne adja kölcsön senkinek!

A kártyával történő készpénzfelvétel esetén szüksége van egy négyjegyű titkos személyazonosító számra, a PIN-kódra. A titkos kód egyedi, újraelőállítására nincs mód. Az Ön PIN-kódját - kártyája átadását megelőzően - ajánlott küldeményként postázzuk. A PIN-kódot kizárólag Ön ismeri, és ügyeljen arra, hogy más ne ismerje meg! Kérjük, hogy saját érdekében a PIN-kódot ne írja a kártyára, és ne tárolja azzal egy helyen!

Amennyiben Önnek több bankkártyája is van, kérjük, vegye figyelembe, hogy minden egyes bankkártyájához különböző PIN-kód tartozik.

Fizetés után kártyáját kérje vissza, és ellenőrizze, hogy valóban az Ön nevére szól-e, automatából történő készpénzfelvételkor pedig vigyázzon, hogy kártyáját ne felejtse a berendezésben. Ha valamilyen oknál fogva nem sikerül a kártyájával fizetni, ne hagyja azt a kereskedőnél a "fizetés záloga"-ként.

Az esetleges visszaélésekből származó veszteség korlátozására szolgál a napi költési limitek meghatározása, külön vásárlásra és készpénzfelvételi tranzakcióra is. Ezek a limitek a kártyahasználat gyakoriságára és összegére vonatkoznak, amely felett automatikusan visszautasításra kerül minden tranzakció, amelyre az elfogadóhely felhatalmazást kér, függetlenül a számlán rendelkezésre álló fedezettől.

Amennyiben Ön nem határoz meg limitet, úgy automatikusan a Bank Kondíciós Listájában meghatározott limitek lesznek érvényben. Ha ettől eltérő költési limiteket szeretne (pl. külföldi utazásra készül, ahol várhatóan többször és nagyobb összeghatárig szeretné bankkártyáját használni), a limitek tetszőlegesen megváltoztathatók akár állandó, akár átmeneti időszakra bármelyik bankfiókban.

A bankkártyák hátoldalán található, fontos információkat hordozó mágnescsík érzékeny az erős elektromos, mágneses és hőhatásokra. Kártyáját tartsa távol televíziótól, rádiótól, hangfalaktól, mágneskulcstól, mágneszáras táskától és pénztári pultoktól, valamint óvja az erős hőhatástól és a napsütéstől.

Számlakivonatát mindig ellenőrizze, és azonnal jelezze, ha olyan költéssel terheltük, amelyet nem Ön vagy a társkártya birtokosa hajtott végre.
Soha ne hagyja bankkártyáját gépkocsiban! A kesztyűtartó a tolvajok kedvelt célpontja!

Csak a szükséges bankkártyáját tartsa magánál! Bankkártyáját olyan helyen őrizze, hogy esetleges eltűnését azonnal észrevehesse.

-Ha kellemetlenség érte bankkártya használat közben, a hozzászólás rovat a rendelkezésedre áll a vélemények oldalon.

 

Címkék: bankkártya fizetés kártyás pin hűségkártya pontgyűjtő

A bakkártya fajtái

2010.04.22. 20:20 fabos-net

A bakkártya fajtái

 Nézzük meg, kényelmünk érdekében igényünknek megfelelően, milyen kártya fajták közül választhatunk.

Folyószámlájához tartozó bankkártya,  betéti kártya (debit card)

Ez a kártya bankszámlához kapcsolódik. A kártya birtokosa a bankszámláján lévő összeg erejéig vehet fel készpénzt, vásárolhat, töltheti fel előre fizetett kártyáját vagy indíthat átutalást. A bank minden egyes művelet ellenértékével automatikusan megterheli a kártyabirtokos számláját. Kapcsolódhat a számlához folyószámlahitel is, amely megemeli a felhasználható összeget.
 Mert bankkártyáinkkal külön díj nélkül, kényelmesen és elegánsan fizethet Magyarországon és a világ több millió kereskedőjénél.
 Mert bármikor készpénzhez is juthat vele hazai és külföldi bankjegy-automatáknál, bankfiókokban vagy a hazai postákon.
 Mert bankkártyája segítségével a nap 24 órájában telefonon, interneten vagy akár a bankjegykiadó-automatán is intézheti bankügyeit.

A hitelkártya egy speciális bankkártya,  (credit kártya)

Ez a kártya a bank és a kártyabirtokos közötti szerződésben meghatározott mértékű hitelkerethez kapcsolódik, amelyet egy hitelszámlán tartanak nyilván. Amikor a kártyabirtokos használja a kártyáját, maximum a hitelkeret erejéig kölcsönt kap a banktól. A bank meghatározott időközönként, általában havonta, küld számlakivonatot a kártyabirtokosnak, amelyen feltünteti a kártyával végzett műveleteket és az igénybe vett hitel összegét. A kártyabirtokos dönti el, hogy tartozását teljes egészében visszafizeti a számlakivonaton feltüntetett határidőn belül, vagy annak csak egy részét. A részfizetés általában csak akkor engedélyezett, ha tartozása meghatározott százalékát kifizeti a kártyabirtokos. Ennek minimális mértékét (általában 5-10 százalék) a szerződés rögzíti, pontos összegét a számlakivonat tartalmazza. Amennyiben a kártyabirtokos a teljes tartozását visszafizeti a számlakivonaton feltüntetett fizetési határidőig, a kártyához kamatmentes hitelperiódus járul, részfizetés esetén ezt nem minden bank biztosítja a visszafizetett hányadra.
 A hitelkeret alapvetően az által igazolt nettó jövedelemtől függ.
 Ha a türelmi időszak végéig visszafizeti a hitelkeretből felhasznált teljes összeget, vásárlásai kamatmentesek. Amennyiben nem a teljes összeget fizeti vissza, a kamat a felhasznált hitelkeret összege alapján kerül felszámításra.
 Ön döntheti el, hogy a türelmi időszak végéig a hitelkeretéből felhasznált teljes összeget, vagy csak egy részét fizeti vissza. Az egyik esetben a teljes hitelkerete, míg a másik esetben a hitelkeretének fennmaradó része a következő hónapban továbbra is rendelkezésére áll.
 A kontroll szolgáltatással a kártyával történt vásárlásokról és készpénzfelvételről SMS-t kérhet.
 A hitelkártyák mindent tudnak, amit a hagyományos bankkártyák.
 Nem kell félnie a túlköltekezéstől, mert napi készpénzfelvételi és vásárlási limiteket állíthat be, hogy még nagyobb biztonságban érezhesse magát az esetleges visszaélésekkel szemben.

Terhelési kártya (charge kártya vagy delayed debit kártya)

Abban különbözik a hitelkártyától, hogy a kártyabirtokos a számlakivonatban meghatározott határidőig tartozása teljes összegét köteles kiegyenlíteni. A kibocsátó nem feltétlenül korlátozza a hitelkeretet, azaz nem állapítják meg az igénybe vehető összeg felső határát. A terhelési kártyákhoz kamatmentes hitelperiódus járul.

Előre fizetett kártya (prepaid kártya)   

Olyan kártya, amely a kártyabirtokos által – a kártyát kibocsátó részére – előre kifizetett összeg erejéig használható, legfőképp vásárlásra, illetve egyes konstrukcióknál készpénz felvételére is. A kártya birtokosa által előre kifizetett összeget vagy a kártya, vagy a mögötte álló számla tárolja. Az előre fizetett érték felhasználása után egyes kártyák újratölthetők, másokat el lehet dobni. Egy speciális előre fizetett kártya az elektronikus pénztárca.

Hűségkártya, pontgyűjtő, kedvezményre jogosító kártya

Ezek a kártyák vásárláskor azonnali, vagy a következő vásárláskor árkedvezmény nyújtanak. A törzsvásárlói rendszer népszerű marketing eszköz, melyet számos szolgáltató és kereskedelmi cég alkalmaz vásárlási forgalmának növelésére, ügyfélköre megtartására és bővítésére. A törzsvásárlói rendszereket ennek megfelelően két szempontból, a két különböző résztvevő kezdeményezésre alapozva vizsgálhatjuk: a kereskedő vagy szolgáltató által kínált törzsvásárlói rendszerek, valamint a vásárlók alkotta vásárlói közösségek.

Az üzemanyagkártyák

A kutak cég specifikus üzemanyag kártyái egyszerűbbé teszik a tankolást! A választékban szerepelnek vállalati és magán kártyák is. Használhatja őket akár határok nélkül, akár csak bizonyos fogyasztás felett, vagy adhatja ajándékba is. Az üzemanyag kártyák biztonságos fizetési módot tesznek lehetővé. Saját maga döntheti el, hogy mire használható az kártya, és Ön határozhatja meg az alkalmazni kívánt biztonsági szintet.


betéti kártya, debit card, a hitelkártya, speciális bankkártya, credit kártya,
terhelési kártya, charge kártya, delayed debit kártya, előre fizetett kártya, prepaid kártya,  hűségkártya, pontgyűjtő, kedvezményre jogosító kártya,
-Ha kellemetlenség érte bankkártya használat közben, a hozzászólás rovat a rendelkezésedre áll a vélemények oldalon.

 

 

Címkék: kártya a bankkártya credit card hitelkártya fizetett előre charge prepaid speciális debit delayed hűségkártya pontgyűjtő

A bankkártya

2010.04.22. 19:40 fabos-net

Dombornyomású és elektronikus bankkártya. Nézzük meg, melyiket mire használhatjuk? 

 

Dombornyomású kártyának van elektronikus változata is (a MasterCardnak a Cirrus-Maestro, a VISA Classicnak a VISA Electron.

Az elektronikus kártya és a dombornyomású kártya között mint ismert, az a döntő különbség a kártya kereskedelmi használatában, hogy míg az elektronikus kártya elektronikus elfogadást igényel, a terhelés mindig azonnali és a bank jóváhagyásával (engedélyével) történik, addig a dombornyomású kártyát olyan pontokon is használhatjuk, ahol nincs elektronikus összeköttetés a bankkal.

Ez egyben meg is határozza a kártyák biztonságának kulcskérdését: a letiltásra ítélt kártyák elektronikus összeköttetésű pontokon nem használhatók tovább, míg az offline terminálokon a letiltás nem jelenik meg egyből.

Tekintettel arra, hogy a legtöbb terminál ma már Magyarországon elektronikus és dombornyomású kártyát egyaránt elfogad, a biztonság miatt célszerű a sűrű, nem feltétlenül előre tervezett, szokványos napi költéseinket elektronikus kártyával bonyolítani.

A legtöbb dombornyomású kártyának van elektronikus változata is (a MasterCardnak a Cirrus-Maestro, a VISA Classicnak a VISA Electron), melyek ugyanahhoz a számlához kötődnek és párhuzamosan igényelhetők, használhatók.

Célszerű, ha dombornyomású kártyánkat csak indokolt esetben visszük magunkkal, pl. nagyobb értékű vásárlás, csak dombornyomású kártya elfogadása, vidéki, külföldi út esetén. Ezekben az esetekben általában úgyis jobban ügyelünk értékeinkre, köztük dombornyomású bankkártyánkra.

Itt említjük meg, hogy a Külföldi kártyahasználat oldalunkon tájékozódhat arról, hogy az egyes külföldi országokban hány helyen fogadják el az elektronikus és a dombornyomású bankkártyáját (a MasterCard adatai alapján).

A nemzetközi szabványnak megfelelő 85x54 mm-es műanyag kártya, mellyel a hátoldali mágnescsíkon vagy újabban az előlapi mikrocsipen tárolt adatok segítségével, a kártyabirtokos (elektronikus vagy okmánnyal igazolt) azonosítását követően bankszámlaműveletek, tipikusan fizetés végezhető.

A kártyaellenőrző kód a bankkártya hátoldalán lévő aláírási csíkon feltüntetett szám utolsó három számjegye. A kód célja az elektronikus adatkezelés biztonságának megerősítése. Az American Expess kártyákon 4 számjegy. Előforduló angol rövidítései: CVV (Card Verification Value) vagy CSC (Card Security Code ), Card Verification Value Code (CVVC), Card Verification Code (CVC), Verification Code (V-Code or V Code), vagy Card Code Verification (CCV)

A bankkártya fajtái :

     Hitelkártya (credit card)
     Terhelési kártya (charge card)
     Betéti kártya (debit card)
     Előre fizetett kártya (prepaid card)
     Hűségkártya

A bankkártya használat leggyakoribb módjai:

    vásárlás üzletekben,
     készpénzfelvétel bankjegykiadó automatákból(azaz ATM-ekből),
     bankszámlaegyenleg lekérdezése,
     egyéb (például befizetés bankszámlára ATM-en keresztül, vásárlás az interneten stb.).

 

 bankkártya, card,  MasterCard, Cirrus-Maestro, a VISA Classic,  VISA Electron, dombornyomású kártya, ATM, bankjegykiadó, -Ha kellemetlenség érte bankkártya használat közben, a hozzászólás rovat a rendelkezésedre áll a vélemények oldalon.

 

Címkék: kártya a mastercard bankkártya card classic visa electron cirrus maestro dombornyomású