HTML

Archívum

Google PageRank

A bakkártya fajtái

2010.04.22. 20:20 fabos-net

A bakkártya fajtái

 Nézzük meg, kényelmünk érdekében igényünknek megfelelően, milyen kártya fajták közül választhatunk.

Folyószámlájához tartozó bankkártya,  betéti kártya (debit card)

Ez a kártya bankszámlához kapcsolódik. A kártya birtokosa a bankszámláján lévő összeg erejéig vehet fel készpénzt, vásárolhat, töltheti fel előre fizetett kártyáját vagy indíthat átutalást. A bank minden egyes művelet ellenértékével automatikusan megterheli a kártyabirtokos számláját. Kapcsolódhat a számlához folyószámlahitel is, amely megemeli a felhasználható összeget.
 Mert bankkártyáinkkal külön díj nélkül, kényelmesen és elegánsan fizethet Magyarországon és a világ több millió kereskedőjénél.
 Mert bármikor készpénzhez is juthat vele hazai és külföldi bankjegy-automatáknál, bankfiókokban vagy a hazai postákon.
 Mert bankkártyája segítségével a nap 24 órájában telefonon, interneten vagy akár a bankjegykiadó-automatán is intézheti bankügyeit.

A hitelkártya egy speciális bankkártya,  (credit kártya)

Ez a kártya a bank és a kártyabirtokos közötti szerződésben meghatározott mértékű hitelkerethez kapcsolódik, amelyet egy hitelszámlán tartanak nyilván. Amikor a kártyabirtokos használja a kártyáját, maximum a hitelkeret erejéig kölcsönt kap a banktól. A bank meghatározott időközönként, általában havonta, küld számlakivonatot a kártyabirtokosnak, amelyen feltünteti a kártyával végzett műveleteket és az igénybe vett hitel összegét. A kártyabirtokos dönti el, hogy tartozását teljes egészében visszafizeti a számlakivonaton feltüntetett határidőn belül, vagy annak csak egy részét. A részfizetés általában csak akkor engedélyezett, ha tartozása meghatározott százalékát kifizeti a kártyabirtokos. Ennek minimális mértékét (általában 5-10 százalék) a szerződés rögzíti, pontos összegét a számlakivonat tartalmazza. Amennyiben a kártyabirtokos a teljes tartozását visszafizeti a számlakivonaton feltüntetett fizetési határidőig, a kártyához kamatmentes hitelperiódus járul, részfizetés esetén ezt nem minden bank biztosítja a visszafizetett hányadra.
 A hitelkeret alapvetően az által igazolt nettó jövedelemtől függ.
 Ha a türelmi időszak végéig visszafizeti a hitelkeretből felhasznált teljes összeget, vásárlásai kamatmentesek. Amennyiben nem a teljes összeget fizeti vissza, a kamat a felhasznált hitelkeret összege alapján kerül felszámításra.
 Ön döntheti el, hogy a türelmi időszak végéig a hitelkeretéből felhasznált teljes összeget, vagy csak egy részét fizeti vissza. Az egyik esetben a teljes hitelkerete, míg a másik esetben a hitelkeretének fennmaradó része a következő hónapban továbbra is rendelkezésére áll.
 A kontroll szolgáltatással a kártyával történt vásárlásokról és készpénzfelvételről SMS-t kérhet.
 A hitelkártyák mindent tudnak, amit a hagyományos bankkártyák.
 Nem kell félnie a túlköltekezéstől, mert napi készpénzfelvételi és vásárlási limiteket állíthat be, hogy még nagyobb biztonságban érezhesse magát az esetleges visszaélésekkel szemben.

Terhelési kártya (charge kártya vagy delayed debit kártya)

Abban különbözik a hitelkártyától, hogy a kártyabirtokos a számlakivonatban meghatározott határidőig tartozása teljes összegét köteles kiegyenlíteni. A kibocsátó nem feltétlenül korlátozza a hitelkeretet, azaz nem állapítják meg az igénybe vehető összeg felső határát. A terhelési kártyákhoz kamatmentes hitelperiódus járul.

Előre fizetett kártya (prepaid kártya)   

Olyan kártya, amely a kártyabirtokos által – a kártyát kibocsátó részére – előre kifizetett összeg erejéig használható, legfőképp vásárlásra, illetve egyes konstrukcióknál készpénz felvételére is. A kártya birtokosa által előre kifizetett összeget vagy a kártya, vagy a mögötte álló számla tárolja. Az előre fizetett érték felhasználása után egyes kártyák újratölthetők, másokat el lehet dobni. Egy speciális előre fizetett kártya az elektronikus pénztárca.

Hűségkártya, pontgyűjtő, kedvezményre jogosító kártya

Ezek a kártyák vásárláskor azonnali, vagy a következő vásárláskor árkedvezmény nyújtanak. A törzsvásárlói rendszer népszerű marketing eszköz, melyet számos szolgáltató és kereskedelmi cég alkalmaz vásárlási forgalmának növelésére, ügyfélköre megtartására és bővítésére. A törzsvásárlói rendszereket ennek megfelelően két szempontból, a két különböző résztvevő kezdeményezésre alapozva vizsgálhatjuk: a kereskedő vagy szolgáltató által kínált törzsvásárlói rendszerek, valamint a vásárlók alkotta vásárlói közösségek.

Az üzemanyagkártyák

A kutak cég specifikus üzemanyag kártyái egyszerűbbé teszik a tankolást! A választékban szerepelnek vállalati és magán kártyák is. Használhatja őket akár határok nélkül, akár csak bizonyos fogyasztás felett, vagy adhatja ajándékba is. Az üzemanyag kártyák biztonságos fizetési módot tesznek lehetővé. Saját maga döntheti el, hogy mire használható az kártya, és Ön határozhatja meg az alkalmazni kívánt biztonsági szintet.


betéti kártya, debit card, a hitelkártya, speciális bankkártya, credit kártya,
terhelési kártya, charge kártya, delayed debit kártya, előre fizetett kártya, prepaid kártya,  hűségkártya, pontgyűjtő, kedvezményre jogosító kártya,
-Ha kellemetlenség érte bankkártya használat közben, a hozzászólás rovat a rendelkezésedre áll a vélemények oldalon.

 

 

komment

Címkék: kártya a bankkártya credit card hitelkártya fizetett előre charge prepaid speciális debit delayed hűségkártya pontgyűjtő

süti beállítások módosítása