HTML

Archívum

Google PageRank

A bankkártya

2010.04.22. 19:40 fabos-net

Dombornyomású és elektronikus bankkártya. Nézzük meg, melyiket mire használhatjuk? 

 

Dombornyomású kártyának van elektronikus változata is (a MasterCardnak a Cirrus-Maestro, a VISA Classicnak a VISA Electron.

Az elektronikus kártya és a dombornyomású kártya között mint ismert, az a döntő különbség a kártya kereskedelmi használatában, hogy míg az elektronikus kártya elektronikus elfogadást igényel, a terhelés mindig azonnali és a bank jóváhagyásával (engedélyével) történik, addig a dombornyomású kártyát olyan pontokon is használhatjuk, ahol nincs elektronikus összeköttetés a bankkal.

Ez egyben meg is határozza a kártyák biztonságának kulcskérdését: a letiltásra ítélt kártyák elektronikus összeköttetésű pontokon nem használhatók tovább, míg az offline terminálokon a letiltás nem jelenik meg egyből.

Tekintettel arra, hogy a legtöbb terminál ma már Magyarországon elektronikus és dombornyomású kártyát egyaránt elfogad, a biztonság miatt célszerű a sűrű, nem feltétlenül előre tervezett, szokványos napi költéseinket elektronikus kártyával bonyolítani.

A legtöbb dombornyomású kártyának van elektronikus változata is (a MasterCardnak a Cirrus-Maestro, a VISA Classicnak a VISA Electron), melyek ugyanahhoz a számlához kötődnek és párhuzamosan igényelhetők, használhatók.

Célszerű, ha dombornyomású kártyánkat csak indokolt esetben visszük magunkkal, pl. nagyobb értékű vásárlás, csak dombornyomású kártya elfogadása, vidéki, külföldi út esetén. Ezekben az esetekben általában úgyis jobban ügyelünk értékeinkre, köztük dombornyomású bankkártyánkra.

Itt említjük meg, hogy a Külföldi kártyahasználat oldalunkon tájékozódhat arról, hogy az egyes külföldi országokban hány helyen fogadják el az elektronikus és a dombornyomású bankkártyáját (a MasterCard adatai alapján).

A nemzetközi szabványnak megfelelő 85x54 mm-es műanyag kártya, mellyel a hátoldali mágnescsíkon vagy újabban az előlapi mikrocsipen tárolt adatok segítségével, a kártyabirtokos (elektronikus vagy okmánnyal igazolt) azonosítását követően bankszámlaműveletek, tipikusan fizetés végezhető.

A kártyaellenőrző kód a bankkártya hátoldalán lévő aláírási csíkon feltüntetett szám utolsó három számjegye. A kód célja az elektronikus adatkezelés biztonságának megerősítése. Az American Expess kártyákon 4 számjegy. Előforduló angol rövidítései: CVV (Card Verification Value) vagy CSC (Card Security Code ), Card Verification Value Code (CVVC), Card Verification Code (CVC), Verification Code (V-Code or V Code), vagy Card Code Verification (CCV)

A bankkártya fajtái :

     Hitelkártya (credit card)
     Terhelési kártya (charge card)
     Betéti kártya (debit card)
     Előre fizetett kártya (prepaid card)
     Hűségkártya

A bankkártya használat leggyakoribb módjai:

    vásárlás üzletekben,
     készpénzfelvétel bankjegykiadó automatákból(azaz ATM-ekből),
     bankszámlaegyenleg lekérdezése,
     egyéb (például befizetés bankszámlára ATM-en keresztül, vásárlás az interneten stb.).

 

 bankkártya, card,  MasterCard, Cirrus-Maestro, a VISA Classic,  VISA Electron, dombornyomású kártya, ATM, bankjegykiadó, -Ha kellemetlenség érte bankkártya használat közben, a hozzászólás rovat a rendelkezésedre áll a vélemények oldalon.

 

komment

Címkék: kártya a mastercard bankkártya card classic visa electron cirrus maestro dombornyomású

süti beállítások módosítása