HTML

Archívum

Google PageRank

A kártya használat alapjai

2010.04.22. 22:46 fabos-net

A bankkártya használat leggyakoribb módjai

 avagy mire figyeljünk bankkártya használatkor?

- vásárlás üzletekben,
- készpénzfelvétel bankjegykiadó automatákból(azaz ATM-ekből),
- bankszámlaegyenleg lekérdezése,
- egyéb (például befizetés bankszámlára ATM-en keresztül, vásárlás az interneten stb.)

Vigyázzunk a kártyás vásárlás előre nem tervezett vásárlásokra is ösztönöz.
           
Vevőként kényelmes fizetési alternatívát jelent, a csak készpénz fizetéshez képest.
      
A hitelkártya-birtokosok külön kört, méghozzá igen fizetőképes kört képeznek, ez a csak készpénzzel fizető körrel össze sem hasonlítható! A bankkártya elfogadással a kereskedő ezt a kört is megkapja,
      
Biztosabb, mint a készpénz (azt hamisíthatják, a kártyával fizetetünk nincs visszajáró)
      
Elég kevesebb készpénzt tartania magánál,, pénzátváltási jutalék így kevesebb,
      
A vásárlás az egyetlen ingyenes tranzakció a bankkártyákkal, így vonzó ez a lehetőség, mint a kártya más fajta használata.
      
Az ilyen üzletek molyabbak, minta kártyát el nem fogadók. érezheti a vevő,
      
A  bankkártyás hűségprogramhoz való csatlakozással a egyéb előnyhöz juthatunk.

Minden bankkártyán szerepel, hogy a kártya az őt kibocsátó bank tulajdonát képezi, így a kártyatulajdonos mindig a bank.

Az ügyfélre a magyar nyelvben a kártyabirtokos kifejezést használjuk.

 

A bankkártya használat hasznos információi

 

Amit a bankkártya használat érdekében feltétlenül tudni kell az esetleges kellemetlenségek megelőzése érdekében:

Ne engedje, hogy a kártya fizetéskor kikerüljön a látóköréből. Így megakadályozhatja, hogy a kártya adatait esetleg lemásolják.

Fizetéskor útlevelét vagy személyi igazolványát is elkérhetik. Ez az Ön biztonságát szolgálja, mivel az elfogadóhely így ellenőrzi, hogy a kártyát a jogos birtokosa használja-e.

Bankkártyáját különös gondossággal, rendkívüli értékként kezelje. Átvételkor ellenőrizze, hogy az Ön nevére szól-e, és kérjük, azonnal írja alá, hiszen egy esetleges illetéktelen használat bizonyítási eljárása során az aláírásnak fontos szerepe lehet.

Kártyáját soha ne adja kölcsön senkinek!

A kártyával történő készpénzfelvétel esetén szüksége van egy négyjegyű titkos személyazonosító számra, a PIN-kódra. A titkos kód egyedi, újraelőállítására nincs mód. Az Ön PIN-kódját - kártyája átadását megelőzően - ajánlott küldeményként postázzuk. A PIN-kódot kizárólag Ön ismeri, és ügyeljen arra, hogy más ne ismerje meg! Kérjük, hogy saját érdekében a PIN-kódot ne írja a kártyára, és ne tárolja azzal egy helyen!

Amennyiben Önnek több bankkártyája is van, kérjük, vegye figyelembe, hogy minden egyes bankkártyájához különböző PIN-kód tartozik.

Fizetés után kártyáját kérje vissza, és ellenőrizze, hogy valóban az Ön nevére szól-e, automatából történő készpénzfelvételkor pedig vigyázzon, hogy kártyáját ne felejtse a berendezésben. Ha valamilyen oknál fogva nem sikerül a kártyájával fizetni, ne hagyja azt a kereskedőnél a "fizetés záloga"-ként.

Az esetleges visszaélésekből származó veszteség korlátozására szolgál a napi költési limitek meghatározása, külön vásárlásra és készpénzfelvételi tranzakcióra is. Ezek a limitek a kártyahasználat gyakoriságára és összegére vonatkoznak, amely felett automatikusan visszautasításra kerül minden tranzakció, amelyre az elfogadóhely felhatalmazást kér, függetlenül a számlán rendelkezésre álló fedezettől.

Amennyiben Ön nem határoz meg limitet, úgy automatikusan a Bank Kondíciós Listájában meghatározott limitek lesznek érvényben. Ha ettől eltérő költési limiteket szeretne (pl. külföldi utazásra készül, ahol várhatóan többször és nagyobb összeghatárig szeretné bankkártyáját használni), a limitek tetszőlegesen megváltoztathatók akár állandó, akár átmeneti időszakra bármelyik bankfiókban.

A bankkártyák hátoldalán található, fontos információkat hordozó mágnescsík érzékeny az erős elektromos, mágneses és hőhatásokra. Kártyáját tartsa távol televíziótól, rádiótól, hangfalaktól, mágneskulcstól, mágneszáras táskától és pénztári pultoktól, valamint óvja az erős hőhatástól és a napsütéstől.

Számlakivonatát mindig ellenőrizze, és azonnal jelezze, ha olyan költéssel terheltük, amelyet nem Ön vagy a társkártya birtokosa hajtott végre.
Soha ne hagyja bankkártyáját gépkocsiban! A kesztyűtartó a tolvajok kedvelt célpontja!

Csak a szükséges bankkártyáját tartsa magánál! Bankkártyáját olyan helyen őrizze, hogy esetleges eltűnését azonnal észrevehesse.

-Ha kellemetlenség érte bankkártya használat közben, a hozzászólás rovat a rendelkezésedre áll a vélemények oldalon.

 

komment

Címkék: bankkártya fizetés kártyás pin hűségkártya pontgyűjtő

süti beállítások módosítása